آیا میدانید روانشناسی سالمندان چیست؟ سالمندان آرام چه ویژگی هایی دارد؟ چرا باید به سالمندان در دوران سالمندی اهمیت بدهیم و نیاز اصلی سالمند چیست ؟ در این مطلب قصد داریم تا پاسخ این سوالات را بدهیم و شما را با خدمات خانه سالمندان آرام بیشتر آشنا سازیم.
دوران سالمندی یکی از باشکوهترین مراحل زندگی عمر انسان را تشکیل میدهد که از گذشته آن تحت عنوان دوران خردمندی و فرزانگی یادکردهاند. خوشبختانه امروزه با پیشرفت علم پزشکی، طول عمر افزایشیافته و همچنین افراد بیشتری فرصت تجربه کردن این مرحله را دارند بهگونهای که دانشمندان پیشبینی میکنند که تا سال 2050 بیش از دو میلیارد نفر از افراد کره زمین، سالخوردگان بالای شصت سال باشند. نیاز های سالمندان چیست؟ روانشناسی سالمندان چیست؟
به عبارتی، از هر پنج نفر، یک نفر سالمند است. اما سالمندی در کنار تمامی امتیازات و تجارب ارزشمند، مانند هر مرحله دیگری از زندگی، چالشها و بحرانهای خاص خود را دارد. سالمند نیازهای خاص خود را در موضوعات مختلف ازجمله رفاه اجتماعی، تأمین درآمد، اشتغال و آموزش، پزشکی، مراقبتی، تغذیه، تحرک بدنی و غیره دارند. نیاز های سالمندان امروزه با توجه به صنعتی شدن جوامع و هستهای شدن خانوادهها. تلاش برای رهایی از بحران از دست دادن نقش اجتماعی در میان افراد سالمند در جامعه بسیار اهمیت پیداکرده است و تلاش بر این است که راههای دستیابی به یک زندگی بهتر برای سالمندان فراهم شود. دوران سالمندی را جدی بگیرید.
برنامهریزی صحیح و ارائه راهکارهای علمی در این زمینه موجب میشود که افراد سالخورده با نقشهای جدیدی که مطابق وضعیت جسمانی و روانی آنهاست سازگار شده و این دوره را با رضایت بگذرانند. معنایی جدید در زندگی بسازند و منبعی ارزشمند از معلومات و تجربیات را در اختیار جوانان نسل بعد قرار دهند.
درزمینهٔ ارتقای سطح انگیزشی و افزایش شادی میباشد. علاوه بر ایجاد حس سرزندگی، از پدید آمدن اختلالهایی همچون افسردگی، اضطراب و از دست دادن معنای زندگی که شایعترین عارضههای مربوط به این سن هستند پیشگیری میکند. علاوه بر این، توانبخشی شناختی جهت ارتقای کارکردهای ذهنی و جلوگیری از اختلالاتی همچون زوال عقلی، آلزایمر و سایر مشکلات شناختی بهصورت منظم ارائه میگردد.
در این راستا در سرای سالمندان آرام نیازهای روانشناسی سالمندان در دوران سالمندی به شرح زیر تقسیمبندی میشود:
روانشناسی سالمندان در دوران سالمندی
- نیاز عاطفی و هیجانی.
- نیاز به تفریح و سرگرمی.
- نیاز به حضور در جمعهای اجتماعی.
- نیاز به امنیت و آرامش.
- نیاز به توانبخشی شناختی.
نیاز عاطفی و خدمات سرای سالمندان
نیازهای عاطفی بخشی جداییناپذیر از زندگی هر فرد میباشد. رابطه عاطفی تنها به رابطه عاشقانه مخصوص به دوران جوانی محدود نمیشود. هر رابطهای که در آن سهم قابلتوجهی از هیجان و احساس وجود داشته باشد. در ادبیات روانشناسی رابطه عاطفی نامیده میشود. برخلاف تصور عمومی، باگذشت سن، نیاز عاطفی بیشتر و پیچیدهتر میشود. درگذشته به دلیل گستردگی خانواده و زندگی جمعی، سالمند نهتنها نقش مؤثرتری را در محیطهای اجتماعی ایفا میکرد، بلکه از طرف اطرافیان نیز تأیید بیشتری دریافت مینمود.
اما امروزه که غالب سالمندان بهتنهایی در خانه خود به سر میبرند. هرقدر هم که وضع زندگی آنها خوب باشد، از توجه عاطفی دیگران و اقدامات جامعه بینیاز نیستند. جایی که بتوانند محبت و علاقه خود را بهراحتی ابراز کرده و پاسخ مناسب را دریافت کنند و جو حمایتی آنها را به این اطمینان برساند. این برای تکتک افراد حاضر در مجموعه مهم و ارزشمند هستند. روانشناسی سالمندان یکی از مهم ترین موارد است که باید به آن اهمیت داد.
نیاز های سالمندان به تفریح و سرگرمی
سالمندان با توجه به شرایط سنی، نیاز بهوقت گذرانی پربار، سالم و مفید به اقتضای شرایط جسمانی خوددارند. شامل مطالعه روزنامههای جدید و کتابهای موردعلاقه، گشتوگذار در فضای سبز، برنامههای ورزش صبحگاهی همراه با پخش موسیقی شاد، معاشرت و گفتگو با دوستان، تماشای فیلمهای سینمایی با محتوای مثبت و انگیزشی، انجام بازیهای مفرح گروهی و ترتیب دادن جشنهای شاد به همراه موسیقی و برگزاری مراسم تولد و مناسبتهای مختلف است. نیاز های سالمندان نباید نادیده گرفته شود.خدمات سرای سالمندان باید به طور کامل انجام شود.
نیاز به حضور در جمعهای اجتماعی
افسردگی در میان سالمندانی که تنها زندگی میکنند رایجتر است. این افراد معمولاً بیشتر دچار ناراحتیهای جسمانی میشوند. زندگی صنعتی امروزه بهگونهای است که برخی از این عزیزان بیش از یکبار در ماه تماس دیگری با فرزندان خود ندارند. تمام روابط و گفتگوی آنها در صحبتهای چند دقیقهای برای مثال با مغازهدار، همسایه و سایرین خلاصه میشود. ازاینرو ضروری است که محیط مناسب و بهتری برای زندگی آنها مهیا شود تا افسردگیهای ناشی از تنهایی کاهش یابد. باید به نیاز های سالمندان اهمیت داد.
از طرفی سالمندانی که علیرغم سن بالا در فعالیتهای اجتماعی حضور دارند و از روابط اجتماعی نسبتاً خوبی برخوردارند، به بیماریهای مختلف جسمانی و روانی کمتر دچار میشوند. سالمندان از احساس بطالت و بیکاری و برکنار ماندن از زندگی اجتماعی رنج میبرند. برای رفع این احساسات مرکز سالمندان آرام برنامههای جمعی برای سالمندان در نظر گرفته است ، برای مثال، سالمندان در صورت تمایل به گردشها و سفرهای کوتاه دستهجمعی میروند. مورد مشورت قرار گیرند و بهصورت مرتب در جلسات گفتوشنود هفتگی با موضوعات متنوع شرکت میکنند و جلسات خاطره گویی گروهی این احساس را به این عزیزان منتقل میکند که تجربیات آنها برای بسیاری از افراد مهم و ارزشمند است.
نیاز به امنیت و آرامش سالمندان
سالمند احتیاج به امنیت روانی، فیزیکی و اجتماعی نیاز دارند و این مسئله در طراحی فضاهای مرتبط با سالمند آرام موردتوجه ویژهای قرارگرفته است بهگونهای که سالمندان عزیز مطمئن میگردند که در موقع ضرورت کارکنان به کمکشان خواهند شتافت و یا در موقع بیماری دسترسی سریع به مراقبین، پرستاران و پزشکان وجود دارد. در فضایی که پا میگذارد که آرامش دارد و در عین مراقبت همهجانبه، احترام به فضای شخصی
این محتوا برای مشترکان ویژه است.
اجتماعی